InSpirála Plzeň

 

Sabina Kočová

Klatovská 7, Plzeň

tel.: 603 41 92 96

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Životní styl

Jak dýchat

"Mysl následuje dech. Klíčem k řízení mysli je řízení dechu."

 

Dech je naším základním nástrojem. Vědomé dýchání pomáhá:

  • udržet zdraví, vitalitu, mladistvost
  • uvědomit si své vnitřní prostředí a porozumět mu
  • dovolit si dělat co cítím, co potřebuji, co si přeji
  • pozorovat a lépe chápat vnější prostředí ze svého klidu
  • rozvíjet soustředění, zaměření
  • být častěji v blaženosti a s úsměvem

 

Dechové vzorce

Existuje dvojí dech – hrubý a jemný. Hrubý aspekt dechu je směsí kyslíku, dusíku a dalších chemických prvků, ze kterých se skládá vzduch. Jemný aspekt představuje prána neboli životní síla, která dodává energii mysli, tělu a vědomí.

 

Většina lidí dýchá svým zaběhnutým způsobem. Používáme jen část prostor pro dech a tím využíváme jen část možností, které nám život nabízí.

Běžný je mělký, nepravidelný dech horní částí hrudníku. Děje se to díky našemu rychlému způsobu života, nedostatku relaxace. Děláme, co si myslíme, že se má, co je očekáváno ...

Vědomým dechem můžeme začít, když potřebujeme změnu, zklidnění, uzdravení ...

Uvolníme a propustíme starý dechový stereotyp, najdeme o kousek vhodnější pro tuto chvíli.

... a pak vše necháme stejně jako dech plynout ...

S VÝDECHEM POUŠTÍME, S NÁDECHEM PŘIJÍMÁME!

 

Jak pít

  • pijme minimálně 2 litry čisté vody denně, bez bublinek a ochucovadel
  • pijme po doušcích
  • 20 minut před jídlem si dejme skleničku horké vody pro lepší trávení
  • horká vody působí rychle i na bolest hlavy
  • nepijme vodu z plastové lahve, která ležela ve vyhřátém autě
  • pijme vodu před a po lekci kundaliní jogy, po cvičení je vhodný i jogínský čaj

 

Recept na jogínský čaj

Účinek: mírný stimulant, nervové tonikum, čistí játra, dobrý na krev, tlusté střevo, kosti.
Prohřívá. Vhodný při nachlazení, chřipce a fyzické slabosti.

  • 315 ml vody
  • 2 plátky čerstvého zázvoru
  • 3 hřebíčky
  • 4 rozlousklé tobolky zeleného kardamomo
  • 4 kuličky celého černého pepře
  • ½ tyčinky skořice
  • ¼ lžičky černého čaje
  • ½ šálku mléka
  • med podle chuti

 

Vodu uvedeme do varu a přidáme koření. Přikrijeme pokličkou a vaříme 10 – 15 minut.
Odstavíme, přidáme černý čaj a necháme 1 – 2 minuty louhovat.
Přidáme med a mléko, uvedeme do varu a ihned odstraníme. Přecedíme a podáváme.

Recept je na jeden šálek.

 

Cukroví (vánoční) nepečené

Raw placičky:

Rozemeleme mandle a do mixeru přidáme rozinky, brusinky, kokos a agáve sirup.

Tvary jakékoliv, třeba kuličky a v dlani rozplácneme - takže placičky.

Švestkový salám:hMG 8296 lr

Rozemeleme mandle a sezam, pak přidáme sušené švestky, povidla a kakao.

Vytvoříme tvar "salám", necháme ztuhnout v ledničce, nakrájíme.

Jablkové slzičky:

Rozemeleme lístkové oříšky, přidáme křížaly, skořici a meruňkovou marmeládu.

Tvarovala jsem pomocí 2 lžiček.

Kokosovo citronové kuličky:

Rozemeleme mandle, přidáme kokos, šťávu z citronu, vanilku, agáve sirup.

Máslo mi pomohlo vše spojit dohromady. Kuličky jsem ještě obalila v kokosu.

Variace na "Truffles":hMG 8253 lr

Rozemeleme lískové oříšky a kešu oříšky, kakao utřeme s máslem, spojíme.

Přidáme vanilku a agáve sirup. Kuličky obalíme v kakau.

Marokánky:hMG 8302 lr

Rozemeleme oříšky, pak i rozinky, brusinky, sušené meruňky, švestky ...

Spojíme banánem, potřeme čokoládou.

 

Jsem nadšená, cukroví jsem dělala poprvé na Vánoce 2014. Všechno mi moc chutná, je to bez mouky, docela lehké, stačí sníst pár kousků. A hlavně - je to hned hotové. :-) Dobrou chuť. Sabina

 

Cukroví pečené

Karolínky oblíbené:

2 hrnky ovesných vloček opražíme.

Trochu dětské krupičky smícháme se skořicí, špetkou soli, 1/2 prášku do pečiva a vanilkovým cukrem. Přidáme kakao, rozinky (celé nebo pokrájené) nebo brusinky.

1/2 másla utřeme s trochou cukru a 2-3 vejci.

Vše smícháme, přidáme tekutou marmeládu (u nás je to jahodová) a necháme uležet.

Pomocí 2 lžiček tvoříme hromádky a pokládáme na pečící papír na plechu.

Pečeme 10 - 15 minut.